DİNİMİZDE ÖLDÜRÜLMESİ YASAK OLAN HAYVANLAR!



Dinimiz İslam’a göre bizler, bize zarar vermeyen hiçbir hayvanı veya canlıyı kesinlikle öldüremeyiz ve her canlının da hayatını korumaya gayret gösteririz. Çünkü bizleri yoktan var edip can veren Allah’tan başka kimse bir cana kıyamaz. Ancak bazı hayvanlar var ki onları öldürmemiz veya zarar vermemiz kesinlikle istenmiyor. İşte bu videomda Hadisi Şerifte özellikle bahsedilen öldürülmesi yasaklanan beş hayvandan bahsedeceğim.
1- Karınca
Rabbimiz, bu kâinatta ne varsa aslında onu insana hizmet için yaratmıştır. Bize zararı olmayan hayvanları öldürmek gibi bir anlayış hem dinimizce hem de insanlık açısından kesinlikle doğru değildir. İşte karıncalar da esasen zararsız çalışkan, zeki ve Allah’ı çokça zikreden hayvanlardır. Peygamberimiz de karıncaların öldürülmesini özellikle yasaklamıştır. Sadece size zarar veriyorsa yılanı ve zehirli hayvanları öldürebilirsiniz. O yüzden zararsız olan hatta bizlere faydası olan bu karıncalara zarar vermekten son derece sakınmalıyız.
2- Bal Arısı
Bal eski zamanlardan beri önemli bir gıda maddesi ve şifa kaynağı olarak tüketilmiştir. Balarısı insanların şifa bulması ve ağızlarına tad gelmesi için uğraşır ve bal üretir. Arıların bu kadar mübarek bir canlı olmasından Kuran da şöyle bahsedilmektedir: ‘’Rabbin bal arısına: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan kendine evler (kovanlar) edin. Sonra meyvelerin her birinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı yaylım yollarına gir (uçuver), diye ilham etti. Onların karınlarından çeşitli renklerde bal çıkar ve onda insanlar için şifa vardır. Elbette bunda düşünen bir kavim için büyük bir ibret vardır.’’ (Nahl 68-69) Böylesine faydalı bir canlıyı öldürmek ne kadar doğrudur?
3- Kurbağa
Süfyan-ı Sevrî rahmetullahı aleyh "Hayvanlar içerisinde kurbağa¬dan daha fazla Allah'ı zikreden yoktur.’’ buyurmuştur. Ayrıca Hz. İbrahim ateşe atıldığı za¬man Nemrûd'un yaktığı bu ateşi söndürmek için ağzıyla su çekmiştir. Bu hususta Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: ‘’Kurbağları öldürmeyin; çünkü kurbağalar İbrahim’in  ateşine uğradılar da ağızlarıyla su taşıdılar ve onu ateşe serptiler.’’ Başka bir hadiste ise: Rasulullah (sav): ‘’Kurbağaları öldürmeyin; çünkü onların vakvakası tesbîhdir.’’ (Beyhâkî) buyurmuştur. 
5- Hüdhüd Kuşu
Bu mübarek kuş, Filistin’de ve daha çok Mısır’da bulunur; kışın ise Afrika’ya göç eder. Eski Mısırlılar hüdhü’e saygı gösterir ve Horus’un simgelerinden biri olarak kabul ederlerdi. Kuran’ı Kerimde de bu kuştan bahsedilmektedir. Hz Süleyman’a Belkis’ın şehri konusunda kılavuzluk etmiş, yine Hz. Süleyman’a su bulmada rehberlik etmiş ve Hz Süleyman'ın saba kraliçesi belkıs'a yazdığı mektubu taşımıştır. Bu yüzden öldürülmesi özellikle yasaklanmıştır.
6- Ebabil Kuşu
Kuran-ı Kerimde zikredilen Ebabil kuşu, Kabe'yi yıkmaya giden Ebrehe ordusunu ayak ve gagalarından attıkları taşlarla bozguna uğratan kuşlardır. Ebabil, 16–17 cm boyunda, çıkardığı ses ve görüntüsü ile görenleri büyüleyen, kentler ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür. Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir. Gece-gündüz havada kalır, uçarken uyur ve geceleri gören bir kuştur.

Yorumlar